Psy nierasowe

do restauracji z psem
Między mieszańcem (wielorasowcem) a kundlem istnieje wyraźne rozgraniczenie.
Mieszaniec jest wynikiem skrzyżowania dwóch odrębnych ras.
Kundel natomiast jest potomkiem psów nieokreślonego pochodzenia, kundli lub mieszańców. W Anglii, kolebce wielu ras i wystaw kynologicznych, istnieje podział psów na: thoroughbred ? psy będące potomkami rodowodowych rodziców tej samej rasy, czyli psy rasowe (pod warunkiem, że rodzice mieli uprawnienia hodowlane) inter-bred ? psy określane tym mianem to potomstwo psów tego samego typu, ale różnych ras np.

charta afrykańskiego i charta węgierskiego cross-bred ? nazwa mieszańców pochodzących od rasowych rodziców innej rasy i typu, np.

potomek dobermana i wyżła niemieckiego długowłosego half-bred ? psy będące efektem skrzyżowania się psa rasowego (rodowodowego) z nierasowym mongrel ? psy będące potomkami nierasowych rodziców. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pies_nierasowy

Dlaczego warto szkolić psa?

do restauracji z psem Biorąc do siebie szczenię należy pamiętać o odpowiednim wychowaniu zwierzątka.

Dotyczy to nie tylko osób, które planują zamieszkać ze swoim pupilem w mieszkaniu, ale także tych, dla których pies stanowi formę zwierzęcia obronnego i przebywa ciągle na zewnątrz.

Każdego psa, niezależnie od jego rasy, trzeba jednak wychować.

Jest to konieczne nie tylko dlatego, aby pies nie zniszczył nam mebli czy innych przedmiotów osobistych.

Warto szkolić zwierzę również dlatego, że dzięki temu możemy zyskać naprawdę mądre zwierzątko, które chętnie wykona wszystkie nasze komendy.
Jest to niewątpliwie wielki sukces, gdy nasze wysiłki w tym zakresie skończą się sukcesem.
Trzeba bowiem pamiętać, że nie każdy pies jest łatwy w wychowywaniu ? są różne psie charaktery.

Ważne - objawy wścieklizny

Wirus wścieklizny atakuje komórki układu nerwowego, ze szczególnym tropizmem do komórek istoty szarej mózgu. Przebieg choroby u wszystkich gatunków zwierząt jest w zasadzie podobny.
Możemy wyróżnić dwie postacie wścieklizny: postać gwałtowną, postać cichą ? porażenną. U ludzi w początkowym, inkubacyjnym okresie (około 2-miesięcznym od chwili zakażenia) występują objawy ogólne.
Dominują tu uczucia mrowienia wokół miejsca pokąsania, a także gorączka, ból potylicy, zmęczenie oraz rzadziej halucynacje i torsje. Zwierzęta często w tym okresie zmieniają swoje zwyczaje, głównie tryb życia z dziennego na nocny i odwrotnie, a także przestają być wrażliwe na bodźce bólowe. Po kilku dniach u ludzi i zwierząt występuje nadmierne pobudzenie lub, skrajnie, porażenie (tzw. cicha wścieklizna).
U chorego stwierdzić można mimowolne skurcze mięśni (konwulsje), ślinotok, światłowstręt oraz wodowstręt.

Śmierć następuje w około tydzień od wystąpienia objawów. W przypadku diagnozowania człowieka wystawionego na ryzyko zakażenia w krótkim odstępie czasu większe znaczenie od potwierdzenia choroby ma ocena prawdopodobieństwa jej wystąpienia.

W tym celu stosuje się głównie wywiad epidemiologiczny.

Jednocześnie rozpoczyna się, jeżeli zwierzę zostało złapane, trwającą 15 dni przyżyciową obserwację weterynaryjną (zwierzęta domowe) lub pośmiertne badanie mózgu zwierzęcia (zwierzęta dzikie i agresywne zwierzęta domowe).

Przyżyciowa diagnostyka człowieka jest możliwa (z wykorzystaniem m.in. metody PCR), lecz dość często pojawiają się w badaniu wyniki fałszywie ujemne. Wirus w ślinie zwierząt jest jednym z objawów ostatniego stadium wścieklizny.

W przypadku psów żaden spośród tych, u których pojawił się wirus w ślinie, nie będzie żył dłużej niż 10?12 dni.

Dlatego jeżeli pies przeżyje obserwację, można wnioskować, że w momencie pogryzienia wirus nie znajdował się w ślinie, więc pies nie mógł zakazić człowieka. Pośmiertne rozpoznanie przeprowadza się, używając testów serologicznych i próby biologicznej.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%9Bcieklizna.
Dodane: 14-03-2017 01:13

Tagi: restauracja restauracje psy dla psów

Widok do druku:

do restauracji z psem