Orientalne kosmetyki. Fakty i mity

aturze poniżej 22 °C olej zastyga, ma białawy kolor i przyjemny zapach. Zawiera duże ilości kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasy: palmitynowy, olejowy i kaprylowy. W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry suchej

Dodane: 13-02-2017 03:45
Orientalne kosmetyki. Fakty i mity marokańskie kosmetyki arganowe

Olej monoi-tiare. Wikipedia

Olej monoi-tiare - olej przygotowywany z kwiatów bądź pąków gardenii tahitańskiej (Gardenia taitensis) macerowanych w oleju kokosowym. W temperaturze poniżej 22 °C olej zastyga, ma białawy kolor i przyjemny zapach. Zawiera duże ilości kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasy: palmitynowy, olejowy i kaprylowy.

W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej. Nadaje skórze miękkość, jedwabistość, chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed utratą wody. Stosowany również w maskach przy suchych, łamliwych włosach, jako dodatek w olejkach do kąpieli. Dodawany do preparatów After-Sun jako ochrona przeciwsłoneczna. Do oleju monoi-tiare dodawany jest również często olejek eteryczny (waniliowy, ylangowy lub z drzewa sandałowego).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_monoi-tiare


Zamawianie olejku różanego

Wytwarzanie olejków różanych nie stanowi żadnego problemu dla osób, które fachowo zajmują się produkcją tego rodzaju olejków. Podkreślają one, że olejek różany jest w pełni naturalny i odpowiedni dla osób o delikatnej skórze, które dodatkowo bardzo cenią sobie walory zapachowe stosowanych przez siebie olejków.

Tymczasem olejek różany nie tylko potrafi doskonale zregenerować i nawilżyć skórę, ale sprawia także, że codzienna pielęgnacja skóry staje się prawdziwą i niezapomnianą przyjemnością. Dzięki temu każda osoba stosująca olejek różany bardzo chętnie sięga po niego po raz kolejny i stara się zamawiać dla siebie spore ilości olejków różanych. Potrafi ona wybierać odpowiedni dla siebie olejek nawet przez kilka godzin i nie nudzi się podczas przeglądania większej ilości stron internetowych.


Balsam do ciała - cytat z Wikipedii

Balsam (łac. balsamum) ? naturalny roztwór żywic w olejkach eterycznych, wydzielany przez drzewa w przewodach żywicznych. Używany w przemyśle kosmetycznym (do pielęgnacji ciała), farmaceutycznym, ma też zastosowanie techniczne (np. balsam z jodły balsamicznej używany jest w mikroskopii).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Balsam_do_ciała



© 2019 http://w.ostrowiec.pl/